Hersteld Hervormde Gemeente - Nijkerk

Kerkzaal Hersteld Hervormde Gemeente Nijkerk verrijkt met orgelfront

Het kerkgebouw is 2009 in gebruik genomen en beschikt over een twee klaviers Johannusorgel. Een orgelfront werd sindsdien nog altijd gemist.

Eind februari 2017 is met de plaatsing en ingebruikname van een orgelfront in de kerkzaal van de Hersteld Hervormde Gemeente van Nijkerk een lang gekoesterde wens van de gemeente in vervulling gegaan. Het orgelfront is aangeboden door Henk Loonstra van het gelijknamige bedrijf ‘Loonstra Klassieke Orgels’ uit Staphorst.

Het orgelfront bestaat uit het zgn.’Prestant’, ofwel een basisregister met een 41-tal orgelpijpen, variërend in lengte van 70 centimeter tot 3 meter.
Het was een onderdeel van een Heiligers orgel, dat oorspronkelijk opgesteld stond in de RK Maria- of Koepelkerk te Bussum. Heiligers orgels werden in de 60-70 jaren gebouwd bij Henk Heiligers te Ermelo. In deze periode zal ook het front gebouwd zijn.  

Loonstra kocht het orgel ongeveer vijf tot zeven jaar geleden. Het orgel kreeg een bestemming in Drenthe, het front was bestemd voor een kerk in Zeeland. Het kerkgenootschap in Zeeland besloot uiteindelijk te kiezen voor een geheel nieuw en aanmerkelijk groter front.

Vervolgens bleek voor het orgelfront belangstelling te bestaan vanuit Otterville (Canada), waar Loonstra een zgn. ‘Allen’-orgel in een kerk zou plaatsen. Vanwege de hoge transportkosten werd uiteindelijk van een aankoop afgezien.
Nu heeft het front een ‘dankbare’ bestemming gekregen in Nijkerk.

Na een grondige revisie van het front, een aanpassing van de kleurstelling en een restauratie van de orgelpijpen, mag het resultaat er zijn! De restauratie en plaatsing is met noeste (hand)arbeid vanuit de gemeente tot stand gekomen.

(Klik op de foto voor meer foto's)